[UPDATES] Scratch it like nobody’s watchin

Indiferent de cariera de DJ pe care ai ales-o, trebuie sa stii ca scratch-ul este una dintre cele mai complicate, dar si cele mai cool tehnici. Nu conteaza stilul muzical sau ca pui muzica la  petrecerile cu prietenii, sigur ai incercat sa dai de placa inainte si inapoi cu faderul deschis. Daca nu ai facut asta pana acum, uite de ce  scratch-ul este ceva ce ar trebui sa incerci macar o data in viata.

In anii ’80, toti DJii din America isi doreau sa invete sa faca scratch-uri, asta ca sa adauge un plus mixurilor din discoteca. Usor, usor, scratch-ul a devenit parte din cultura hip-hop si mai toti DJii se remarcau prin acest skill. De ce era atat de important? Pentru ca vinyl-ul era sursa cea mai importanta de muzica, iar in pereche cu turntable-ul, devenea una dintre cele mai cool surse de sunete noi. Cea mai de pret arma in arsenalul unui DJ. Nimeni nu intelegea la inceput cum poate un om sa faca asta, iar pe cat de simplu ar parea, nici acum parca nu iti vine sa crezi cum o persoana poate sincroniza scratch-urile atat de bine. Deci, da, e misto sa mixezi doua melodii blana, dar cat de tare e sa scratch-uiesti?

Performance. Daca vrei cu adevarat sa iti impresionezi prietenii la o petrecere, DJii de scratching stiu cel mai bine how to put on a show. Mai mult, te poate scoate din situatii foarte stanjenitoare. Indiferent de genul muzical pe care il abordezi, cu un mic scratch poti sa faci crowd-ul sa creada ca nu s-a intamplat nimic, asta in caz ca iti iese vreo melodie de pe beat.

Si totodata, it’s super fun! Daca ai acasa doua platane si cateva vinyl-uri, pune-te pe treaba. Este un exercitiu bun care te antreneaza pentru vinyl-only-set si te si distrezi un pic. O sa te impingi putin din zona de confort si o sa descoperi cat de tare este sa experimentezi si cu alte tehnici, cu alte genuri si o sa iti amintesti putin si de ce te-ai apucat de DJing: pentru ca este o arta care nu are limite, trebuie doar sa descoperi in ce moduri trebuie sa o explorezi si sa o folosesti.

PS: Daca esti foarte convins ca este greu si ca tu nu ai putea face asa ceva, o sa las aici un filmulet pe post de imbold. Check this out!

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register