[UPDATES] Spune-mi ce personalitate ai, ca sa iti spun ce muzica asculti

Sunt ani de zile de cand cercetatorii cauta legatura intre personalitati si muzica si pana acum rezultatele au fost timide si nu prea satisfacatoare. Dar nu-i nimic. De asta s-a ocupat si Cambridge University si lor le-a iesit.

 

22,252 de participanti au fost chemati sa participe la experiment, ca sa nu mai existe carcotasi care sa spuna ca rezultatul nu poate fi generalizat. 45% dintre ei au avut peste 22 de ani si au venit din toate partile lumii si din toate categoriile sociale. Experimentul a fost unul simplu in doi pasi: in primul, participantii trebuiau sa faca un test de personalitate la sfarsitul caruia fiecare afla din ce categorie de personalitate face parte.

 

In a doua etapa, oamenii destepti au ales niste bucati de muzica nelansate si le-au dat la ascultat. Rezultatele spun asa: cei care aveau o personalitate deschisa apreciaza mai mult muzica “sofisticata”, adica mai dinamica, inspirationala, complexa si nu prea se dau in vant dupa muzica lenta. Extrovertii se afla la capatul opus si nu le place muzica complexa, ci mai degraba cea care nu iese din tipar, acustica, de ambient. Indivizii perceputi ca fiind cei mai draguti, agreabili si sociabili din incapere nu fac mofturi la muzica si asculta cam tot ce le pica in mana, iar cei neurotici (cu schimbari de temperament sau cu frustrari si anxietati) au spus ca nu le-a placut nimic.

 

Singurii carora nu li s-a putut pune o eticheta au fost constiinciosii sau cei pentru care munca este pe primul plan. Probabil asta s-a intamplat pentru ca ei nu prea au timp sa asculte muzica, asa ca atunci cand apuca sa o faca, daca le place ce asculta bine, daca nu, nu.

 

Hai sa facem un test: scrie-ne intr-un comentariu cam ce muzica iti place sa asculti, iar noi iti spunem ce tip de personalitate esti. Ce zici?

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register