[UPDATES] THE DEFIANT ONES – De la DJ Dr. Dre si Jimmy Iovine cu love

Lui Allen Huges ii multumim pentru documentarul THE DEFIANT ONES in care vedem timp de 4 episoade cum si-au luat-o Dr. Dre si Jimmy Iovine in tinerete de la industria muzicala, de la prieteni si de la dusmani din domeniu si cum s-au intalnit in ‘93 si de atunci isi trimit in fiecare an felicitari de Craciun. De ce isi trimit felicitari si nu petrec sarbatorile impreuna? Pentru ca in 2014 cei doi amici creaza Beats Electronics si semneaza cu Apple un mega contract de 3 miliarde de dolari si de atunci se afla fiecare pe unde il taie capul si se intalnesc numai sa faca nebunii cu zerouri.

O mare cheltuiala pe care au facut-o a fost intr-un domeniu in care in Romania nici dracu’ nu ar da atatia bani: educatia. Si-au facut propria academie care se intituleaza “USC Jimmy Iovine and Andre Young Academy of Arts, Technology and the Business of Innovation”. Gen dupa ce ca au reusit, se mai apuca sa-i invete si pe altii cum sa faca. Initiativele de genul asta sunt bune pentru ca nu mai pun pe un piedestal de neatins reusitele ci te ajuta sa-ti croiesti drumul pana acolo cu sustinere din aia americaneasca gen “you can do it/you got this/take my money”. Contrar opiniilor, dovedit este ca nu trebuie neaparat sa fi trait in Compton ca sa faci rap adevarat, sau sa fi avut vreun prieten pe nume Tupac impuscat cand iti era lumea mai draga ca sa scrii versuri puternice. Trebuie doar sa fi avut niste sanse mai bune, ceea ce Academia isi propune sa faca.

Daca facem o paralela cu ceea ce se intampla in industria muzicii electronice, noi suntem inca intr-un moment de sex, drugs and rock and roll. Au inceput sa moara din ce in ce mai multi (sau cel putin aflam acum mai mult despre ei) artisti din aceleasi cauze din care se murea cu zeci de ani in urma dar pe scene de rock, metal, punk, disco (da, disco-ul a ucis si el chiar daca era colorat si fluffy). Cateva voci au inceput sa rasara prin conferinte importante internationale si sa ceara reglementarea unor proceduri si conduite in ceea ce priveste buna desfasurare a lucrurilor. La fel cum Dr. Dre si Jimmy Iovine au trecut prin schimbari drastice in anii ‘90 datorita violentelor din cartiere, cluburilor inchise, consumului de droguri iesit de sub control si a schimbarilor din presa si publicitate venite odata cu avansarea tehnologiei, la fel vom trece si noi.

De cativa ani s-au inchis spatii, am avut un eveniment tragic care a ridicat o intrebare despre ce mai inseamna in ziua de astazi un #colectiv adevarat, ne-am obisnuit (sau nu) sa fumam in afara spatiilor inchise, am fost sau am avut prieteni care au fost perchezitionati in drum sau iesind de la o petrecere, am vazut batai in cluburi, am iesit la proteste, ne-au murit prieteni de la burnout-ul de dupa o petrecere, asa ca iesim in aceleasi locuri cu aceeasi oameni si ne este frica sa-i primim pe altii in bula noastra pentru ca deja am pierdut prea mult.

Documentarul asta este despre cum sa castigi la x si o cu o viata in industria muzicala. Nu este despre rap, nu este despre rock, este despre acelasi sentiment pe care il ai cand e muzica perfecta la after sau la main sau la party-ul de la munte cu 20 de prieteni. Si cel mai important lucru pe care il preda este puterea terenului comun, care este acel spatiu magic in care nu mai exista Sunrise, Mission, Eden, WeWantTechno, etc. ca destinatii ideologice fixe, ci exista ca mijloace prin care putem sa mai scoatem niste cuie batute mai demult in lemnul mintii noastre.

Pana cand o sa putem merge la “Carl Cox and Pete Tong University of being a Badass Dj”, ne mai uitam la un serial, mai mergem la un festival, mai adaugam o bratara la colectie si ne ingrijoram in continuare daca vrem/putem sa ajungem sau nu in backstage.

 

 

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register