[UPDATES] Uite cum poti sa folosesti matematica pentru a face beat-ul perfect

Iti mai aduci tu aminte cand te plangeai parintilor ca urasti matematica si ei iti spuneau “Lasa ca matematica o sa te ajute in viata”. Daca iti doreai inca de pe atunci sa ajungi DJ, erai cu atat mai inversunat cu cat nu pricepeai de ce trebuie sa inveti tu matematica pentru ca oricum in DJing nu iti trebuie. Ei bine, un studiu recent arata ca DJii buni folosesc gandirea matematica, analitica pentru a ajunge la beat-ul perfect.

 

Cercetatorii au investigat cat de apropiate trebuie sa fie doua beat-uri pentru ca lumea care danseaza la party sa le perceapa ca fiind unul singur. Cu alte cuvinte, cat de accurate trebuie sa fie un DJ ca sa faca tranzitia cat mai smooth posibil.

 

Participantilor la experiment li s-a cerut sa bata din degete pe doua metronoame diferite, dar care mergeau simultan. Pe parcursul experimentului separarea dintre cele doua metronoame si consistenta lor (adica predictibilitatea ritmurilor) a fost variata.

 

Ce s-a descoperit a fost faptul ca daca cele doua metronoame erau consistente, trebuiau sa fie foarte apropiate pentru a fi considerate un beat comun. Pe de alta parte, daca beat-urile metronoamelor erau inconsistente, adica mai putin predictibile, separarea dintre cele doua beat-uri poate fi mai mare si cu toate astea, sa fie considerate ca fiind un beat comun.

 

Din moment ce DJii pun de obicei muzica ce are un beat puternic recognoscibil, rezultatul experimentului arata ca ei au de fapt o marja foarte mica de eroare pentru a face doua beat-uri sa sune ca unul singur. Si ce inseamna chestia asta? Inseamna ca un creier format analitic si matematic te ajuta sa fii un DJ mai bun.

 

Asa ca scoate de la naftalina culegerea aia pe care o urai atat de mult si mai baga niste ecuatii, sume si functii. Totul, evident, for the love of music!

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register