[UPDATES] Uite cum recunoaste creierul tau ritmul

Am revenit cu un studiu important pentru voi, dragi prieteni. Pentru ca ne place sa ne informam si sa dam peste bot cu informatii interesante atunci cand e nevoie. Universitatea din New York a facut un studiu in care a vrut sa vada cum este procesat ritmul de creierul nostru.

 

Au incercat sa izoleze ritmurile din creier care corespund ritmurilor muzicii pe care o ascultam. Si ce au descoperit e ca prezenta acestor ritmuri sporeste perceptia noastra asupra muzicii si a schimbarilor de pitch. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul, pitch este inaltimea sau gravitatea relativa a unei note.

 

Au fost facute 3 experimente in care subiectii au trebuit sa detecteze distorsiunile de pitch din 13 clipuri de muzica clasica: Beethoven, Bach si Brahms. Clipurile au variat in tempo de la jumatate de nota pe secunda, la 8 note pe secunda.

 

Cum era de asteptat, subiectii care ascultau muzica constant de mai bine de 6 ani, au reusit sa recunoasca ritmurile mai bine. Si concluzia la care au ajuns este ca minunatul nostru creier poate fi antrenat pentru a cunoaste si recunoaste mai bine muzica.

 

Cu alte cuvinte, cu cat asculti mai multa muzica, cu atat poti sa iti dai seama de diferente subtile de sound, gen si asa mai departe. Asa ca daca te consideri cu cunoscator in ale muzicii, probabil chiar esti, iar cei care comenteaza ca doar specialistii in muzica isi pot da cu parerea, ghinion! N-aveti dreptate.

Be sociable

Post a Comment

You don't have permission to register